Mt_Elbrus.jpg
elbrus historia.jpg
Mt-Elbrus-Geographical-Map.jpg
Mt_Elbrus.jpg

Mt. Elbrus


Mt. Elbrus

SCROLL DOWN

Mt. Elbrus


Mt. Elbrus

 

Elbrus (ven. Эльбру́с) on Euroopan korkein vuori VenäjänKabardi-Balkarian tasavallan länsiosassa Kaukasuksenpäävuorijonolla, lähellä Georgian rajaa. Euroopan unionin tai Länsi-Euroopan korkein kohta on puolestaan Alpeilla sijaitseva Mont Blanc.

Elbrus on kaksihuippuinen. Korkein huippu on 5 642 metrin korkeudella ja itäinen sijaitsee 5 621 metrissä. Huiput sijaitsevat kaikkiaan 23 jäätiköstä koostuvalla, 122 neliökilometrin laajuisella jäätikköalueella.

-Wikipedia

 
elbrus historia.jpg

Historia


Historia

Historia


Historia

Antiikin ihmiset tunsivat vuoren nimellä Strobilus ja uskoivat Prometheuksen olevan kahlittuna sinne. Elbruksen kahdesta huipusta matalammalle nousi ensin Hillar Haširov Venäjän armeijan retkikunnasta vuonna 1829. Korkeamman huipun saavutti ensimmäisenä britti Florence Crauford Groven johtama kansainvälinen retkikunta vuonna 1874. Saksalaiset valloittivat Elbruksen vähäksi aikaa toisessa maailmansodassa. Neuvostoliiton alkuvuosina vuorikiipeilyoli suosittu koko kansan harrastus, ja vuorella oli toisinaan suorastaan ruuhkaa. Maaliskuussa 1936 suuri joukko kokemattomia Komsomolin jäseniä yritti kiivetä vuorelle. Kaikkiaan 33 hengen nuorisojärjestöryhmässä oli vain neljä ryhmänjohtajaa. Joukossa ei ollut talvesta huolimatta yhtään vuorikiipeilynopasta eikä enemmistöllä ollut ennakkokokemusta vuorikiipeilystä. Ryhmät onnistuivat kuitenkin kiipeämään huipuille hyvissä olosuhteissa. Alastullessa kuitenkin ensin yksi toisiinsa kiinnittyneistä seitsemän kiipeilijän ja yhden vetäjän ryhmän jäsenistä liukastui ja kaatoi alas liukuessaan muita tuulen lumesta vapauttamalla jäätiköllä. Lopulta koko ryhmä putosi; liukastuneista neljä kuoli ja muut loukkaantuivat. 

Vuonna 1964 Elbrusille avattiin suuri matkailu- ja kiipeilykeskus. Nykyään vuorelle järjestetään ohjattuja ryhmänousuja. Vuonna 1967 vuorelle nousi esimerkiksi 2 400 henkeä. Vuoren juurella on useita kiipeilijöiden leiripaikkoja. 4 100 metrin korkeudessa oli kolmikerroksinen vuoristohotelli, joka toisin paloi vuonna 1998. Etelärinteellä hissit nousevat 3 450 metrin korkeudelle saakka. Alueella on ainakin kymmenkunta hiihto- tai muuta hissiä ja toistakymmentä laskettelurinnettä. Saksalaislähteen mukaan seudulle matkustaa tätänykyä vuosittain noin 350 000 henkeä, joista noin viisi prosenttia (eli 17 500 henkeä) tähtää vuoren huipulle.

Elbrusin pohjois-, itä- ja etelärinteiden pääosa kuuluu vuoren mukaan nimettyn vuonna 1986 perustetun kansallispuiston alueeseen.

Vuonna 2014 olympiatuli vietiin Elbrusin huipulle matkalla Sotšin talviolympialaisiin.

-Wikipedia

Mt-Elbrus-Geographical-Map.jpg

Vuori


Reitti

Vuori


Reitti

Kirjoitamme tarkemman reittikuvauksen, kunhan saamme päätettyä, miltä suunnalta lähestymme vuorta.